Architektura: Muzeum Planowania Dalian / 10 Design

Dzięki uprzejmości 10 Design Projekt dla nowego Dalian Planning Museum autorstwa 10 Design w Dalian w Chinach ma stać się nową rzeźbą obywatelską w sercu głównej dzielnicy rządowej.
Budynek jest częścią pierwszych kroków podjętych przez Biuro Planowania w celu promowania przełomowej architektury w Dalian z dodatkowymi siedmioma miejskimi projektami obywatelskimi, w tym biblioteką, ośrodkiem naukowym, wystawą planowania urbanistycznego, muzeum i centrum aktywności nastolatków.
Budynek Planowania będzie służyć jako nowoczesne, pierwszorzędne miejsce na biura i wystawy, a co ważniejsze, jako dodatek do zaangażowania kulturalnego dla publiczności w mieście.
Muzeum ma również być przykładem innowacji technologicznych i zrównoważonych praktyk.
Śledź nas po przerwie, aby przeczytać o zaawansowanej technologii budynku.
Opis projektu od architekta: dzięki uprzejmości 10 Design Forma budynku czerpie inspirację z morskich wpływów i dąży do tego, aby stać się symbolem postępu technologicznego i zielonej ewolucji.
W budynku zastosowano fotokatalityczną nanopowłokę z dwutlenku tytanu na zewnętrznym ekranie deszczowym z cynku, aby zneutralizować zanieczyszczenie powietrza i usunąć brud.
Reakcja oczyszczania jest utrzymywana 24 godziny na dobę za pomocą lamp UV na fasadzie w nocy, które są zasilane przez ogniwa PV.
Schemat oświetlenia będzie symbolizował kwitnący kwiat – główny złoty blask skierowany na zachód w kierunku budynków rządowych i CBD.
Wewnętrzna aluminiowa warstwa fasadowa wykorzystuje powłokę polimerową, która zwiększa wartości izolacji o 10-20 procent i zapewnia odporność na wodę i grzyby.
Te nanopowłoki są niczym więcej niż zwykłymi farbami i zapewniają dramatyczną wydajność przy minimalnych kosztach.
Zastosowanie samoczyszczącej powłoki nano na elewacji pozwoli utrzymać skórę czystą od brudu i organicznych plam przez wiele lat bez żadnej konserwacji.
Budynek minimalizuje również wschodnio-zachodnią elewację i odciąga wszystkie wejścia od północnych wiatrów, aby zmaksymalizować pasywne pomysły słoneczne.
Rząd ma nadzieję, że projekt zainspiruje zielone pomysły i dalsze zrównoważone projekty w mieście.
Dzięki uprzejmości 10 Design Architects: 10 Design Lokalizacja: Dalian, Chiny Zespół projektowy IO: Ted Givens, Adrian Yau, Peby Pratama, Audrey Ma, Ewa Koter Powierzchnia terenu: 1,1 ha GFA: 35 000 m kw.
Wysokość budynku: 28 m Nr Podłogi: 6F nad ziemią, 2F pod ziemią Funkcja: Wystawa, biuro i konferencja dzięki uprzejmości 10 Design
[więcej w: ogrzewanie elektryczne, ogrodzenia rzeszów, żaluzje drewniane ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: ogrodzenia rzeszów ogrzewanie elektryczne żaluzje drewniane