Mozna równiez wpusty podlogowe instalowac tam w postaci tluszczowników

W zmywalniach naczyń kuchennych, w restauracjach, stołówkach oraz zakładach przemysłowych, tłuszczowniki buduje się bezpośrednio na podejściach pod zlewy i zlewozmywaki. Można również wpusty podłogowe instalować tam w postaci tłuszczowników. Działanie tłuszczowników polega na zmniejszeniu prędkości przepływu ścieków (6-:-8 mm/sek), zmianie kierunku i obniżeniu temperatury ścieków, co powoduje wydzielanie się i wypłynięcie na powierzchnię zwierciadła ścieków wszelkich tłuszczów i smarów, lżejszych od ścieków. Ze względów sanitarnych i eksploatacyjnych (trudności oczyszczania, powstawanie przykrego zapachu) zaleca się instalować tłuszczownik wewnątrz budynków na osobnym przewodzie kanalizacyjnym, prowadzącym do przyborów, przez które spuszcza się ścieki zawierające tłuszcz i smary. [więcej w: obliczanie współczynnika przenikania ciepła, strop gęstożebrowy porotherm, instalacje sanitarne poradnik ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: instalacje sanitarne poradnik obliczanie współczynnika przenikania ciepła strop gęstożebrowy porotherm